And the winner is....Germany?

Wetstraatjournalist Linda De Win is ook een fervente voetbalsupporter. Ze volgt het WK op de voet en schrijft haar bevindingen voor ons neer.

Ik waag me niet meer aan voorspellingen. Want wat had ik enkel dagen geleden nog gezegd? Dat het WK Latijns zou kleuren? Met de halve finales in het vooruitzicht is er weer orde op zaken gesteld. Het wereldkampioenschap oogt net voor de halve finales Europese dan ooit. Wie sprak er over uitgebluste Europese topvoetballers? Niks van aan! Hoewel het voor Spanje tegen Paraguay een dubbeltje op zijn kant leek, was daar niet die dekselse Villa (foto) geweest.

De kans op een heruitgave van de finale Nederland-Duitsland in 1974, wordt nu dus bijzonder groot. Voor de Nederlanders is dat al een uitgemaakte zaak. Want Uruguay is toch een hapje. Wat Duitsland betreft, is er bij de kenners nog minder twijfel. Na het aftroeven van Argentinië beseft vriend en vijand dat Spanje eigenlijk een vogel voor de kat is.

Net als toen - in 1974 - weet ik al voor wie ik zondag ga supporteren. In '74 had Duitsland, eigenlijk was het toen nog West-Duitsland, een superploeg met "Kaiser" Beckenbauer, Gerd Müller, Paul Breitner en Uli Hoeness. Nederland deed niet onder. Zeg nou zelf, met Johan Cruijff, Wim Van Hanegem, Johan Neeskens, Johnny Rep en mocht u het vergeten zijn, ja ook Arie Haan!

Oranje was toen ronduit favoriet! Wie tegen beter weten in voor Duitsland supporterde, kreeg kwade blikken. De oorlog en "den Duits” was nog niet helemaal vergeten. Maar zie zelfs De Morgen kopt nu “ Duitsland swingend naar de favorietenrol”. Onnatuurlijk eigenlijk toch hoe de Mannschaft plots onder zo veel lof bedolven wordt. Duitsland, dat was toch het team met dat saaie controlevoetbal zonder zwier?

Nu regent het complimenten: zwier, sierlijk, dynamisch, gedreven, attractief, zelfs Braziliaans …………….. maar vooral “on-Duits”. Wie had dat - behalve octopus Paul - u weet wel de madame soleil uit het aquarium van Oberhausen - durven pronostikeren voor het wereldkampioenschap? Overigens heeft Paul nog niet gepiept over Duitsland-Spanje. Ik merk dat ik al vlotweg spreek over zondag. Laat ons misschien maar eerst die halve finales afwachten, wie weet wordt het wel Spanje-Uruguay?

Weet u wat ik intussen erg mis op dit kampioenschap?

Er is zo oorverdovend veel getoeter dat het stil is rond de velden. Hebt u al gezang gehoord? Waar zijn de supporterskoren , de “you’ll never walk alone’s”, het gefluit na een domme scheidsrechterlijke beslissing, de ijzige stilte bij het nemen van penalty’s? Elke emotie wordt weggedrukt door de altijd aanwezige vuvuzela’s. Ik maak me er niet meer druk over, maar lieve voetbalvrienden als u het spel een beetje respecteert: neem een voorbeeld aan Herman Schueremans en ban de vuvuzela!

 

PS: Intussen al iets kunnen zien in die glazen bol, Paul?

Linda De Win