Dalai lama is 75 en doet er nog 38 jaar bij

De dalai lama, de geestelijke leider van de Tibetanen, heeft vandaag zijn 75e verjaardag gevierd. In de Duitse boulevardkrant Bild zegt hij dat hij er nog 38 jaar wil bijdoen.

Vieren deed de dalai lama niet echt "want in het boeddhisme is een verjaardag niets speciaal, maar gewoon een nieuwe dag", klinkt het. In zijn omgeving werd zijn verjaardag echter wel gevierd (kleine foto).

"Mijn vaste dagindeling is het geheim achter mijn jeugdigheid", zegt de dalai lama in Bild. "Ik slaap 9 uur per dag, mediteer en heb de voorbije 50 jaar geen avondeten gegeten. Een oud boeddhistisch geschrift voorspelt trouwens dat ik 113 jaar zal worden."

De dalai lama, die in ballingschap leeft, ziet ook heil in het celibaat, al geeft hij toe dat hij ook soms over vrouwen droomt. "Maar zelfs in mijn droom besef ik dat ik monnik ben. Het celibaat onderscheidt de mensen van de dieren."

"Ik heb ook geen spijt dat ik geen kinderen heb. Ik ken een koppel dat zich zorgen maakte omdat ze maar niet zwanger raakten, maar toen kregen ze 3 kinderen en hadden ze nog meer zorgen: hoe moeten we hen opvoeden, zullen ze wel een baan vinden? Er kwam geen einde aan."

De dalai lama haalde ook nog eens uit naar China. "Het is jammer dat ze de Tibetanen verbieden om mijn verjaardag te vieren. China blijft een totalitaire staat, maar dat zal niet eeuwig zo blijven..."