Dewael neemt mentaal al afscheid van functie

Ontslagnemend Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) blikt al vooruit, want lang zal hij zijn functie niet meer uitoefenen. "Een Kamervoorzitter heeft eigenlijk weinig te zeggen. Ik zal het leuk vinden om weer volop mee in debat te gaan." Dat zegt Dewael tijdens "Villa Politica".

Als de nieuwe regering wordt gevormd, komt er een nieuwe Kamervoorzitter, en de kans is klein dat dat Patrick Dewael of iemand anders van Open VLD zal zijn. Dewael werd Kamervoorzitter in december 2008, nadat hij enkele jaren minister van Binnenlandse Zaken was geweest.

"Ik zou de waarheid geweld aandoen als ik zou zeggen dat het me koud laat dat ik binnenkort geen Kamervoorzitter meer ben", zegt hij. "Maar je moet het als partij én ook persoonlijk aanvaarden als je een slecht resultaat haalt bij de verkiezingen."

"Een Kamervoorzitter heeft eigenlijk weinig te zeggen. Ik moest vaak op mijn tong bijten. Ik zal het leuk vinden om weer volop mee in debat te gaan. Vanuit de oppositie of vanuit de meerderheid, dat lijkt me even aantrekkelijk", zo blikt Dewael al vooruit. "Ik heb ervaring met oppositie voeren."