Directie Otis vraagt verzoeningsprocedure aan

Nadat het overleg tussen directie en vakbonden bij liftenbouwer Otis in Groot-Bijgaarden niets had opgeleverd, heeft de directie de verzoeningsprocedure aangevraagd. Dat is in vakbondskringen vernomen. Bij Otis staken een 60-tal van de circa 250 werknemers.

Het sociaal conflict draait er om de regeling voor de anciënniteit, maaltijdcheques voor de bedienden en een drankvergoeding tijdens de zomermaanden voor de technici.

"De directie wou enkel de maaltijdcheques op 7 euro brengen, zoals dat voor de bedienden al het geval is. Men koppelde daar echter de voorwaarde aan dat we niet langer acties zouden voeren en daar konden we niet mee akkoord gaan. We eisen immers ook dat de arbeiders dezelfde verhoging krijgen van de anciënniteitsvergoeding die recent aan de bedienden werd toegekend", aldus vakbondsafgevaardigde Ronald Hennuyez (ABVV).

"Tot slot willen we ongeacht het weer in juli en augustus een verhoging van de drankvergoeding van 0,8 tot 2 euro per dag. De directie wil die pas toekennen vanaf een buitentemperatuur van 26 graden", aldus Hennuyez.

Nadat de afgelopen dagen acties van militanten van de socialistische vakbond niets hadden uitgehaald, gingen dinsdag een 60-tal werknemers in op de oproep van het ABVV om het werk neer te leggen. De groep blokkeerde de hele dag de parking en enkele administratieve gebouwen. De acties worden volgens Hennuyez woensdag voortgezet. Donderdag is een ondernemingsraad gepland en vrijdag volgt wellicht de verzoeningsvergadering.