Europa akkoord met overname Volvo door Geely

De Europese Commissie heeft de overname van de Zweedse autobouwer Volvo Cars door de Chinese sectorgenoot Geely en de Chinese investeringsmaatschappij Daqing goedgekeurd. De Commissie oordeelt dat de deal de concurrentie in de Europese automarkt niet noemenswaardig zal verstoren.

Geely nam eind maart dit jaar Volvo Automobile over van het Amerikaanse Ford. Het betaalt 1,8 miljard dollar of 1,3 miljard euro voor Volvo, of viermaal minder dan wat Ford elf jaar eerder betaalde. Volgens de Zweedse televisiezender TV4 zou Daqing - de overheidsgecontroleerde investeringsmaatschappij van de noordoostelijke stad Daqing - zo'n 40 procent van Volvo Cars in handen nemen.

De Commissie wijst erop dat het overgrote deel van Geely's wagens in China aan de man gebracht worden. Enkel in de productie van onderdelen is er een kleine maar niet-marktverstorende overlapping. De overname moest op zich niet goedgekeurd worden door Europa wegens te klein, maar de drie betrokken partijen vroegen zelf een onderzoek.

Eerder verkocht Ford al andere Europese merken zoals Aston Martin, Jaguar en Land Rover. Volvo heeft twee hoofdfabrieken, waarvan een in Gent.