Het aantal verkeersdoden daalt niet snel genoeg

Een 30-tal Belgische organisaties, bedrijven en gemeenten heeft het Europees Handvest voor de verkeersveiligheid ondertekend. Ze willen actief meewerken aan een veilig verkeer. Het Europees Handvest is zes jaar geleden opgericht en beoogde om in tien jaar tijd het aantal verkeersdoden op de wegen te doen halveren.

Die doelstelling werd echter niet bereikt. In plaats van de helft is het aantal verkeersdoden in België met 36% gedaald. De daling komt overeen met het Europese gemiddelde. "Maar 900 slachtoffers per jaar zijn er nog altijd te veel", zegt aftredend staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V).

In 2010 gaat Europa dan ook over tot een nieuw actieplan, met dezelfde doelstelling tegen 2020. Het Europees Handvest voor de verkeersveiligheid is al ondertekend door ruim 1.900 organisaties, waarvan honderd Belgische. Onder de nieuwe leden zitten BASF, Colruyt Group, de Fietsersbond, De Post, de stad Hasselt en de Universiteit van Luik.