Is schaaklegende vader van Jinky?

Gisteren, vroeg in de ochtend, werd op de begraafplaats van de Laugardalur-kerk, in het zuiden van IJsland, het lichaam opgegraven van schaakgenie Bobby Fischer. Een DNA-onderzoek moet immers uitmaken of de in 2008 overleden schaker de biologische vader is van Jinky Young, een 9-jarig Filipijns meisje.

Fischer werd begin jaren 70 een symbool van de Koude Oorlog tussen de VS en de Sovjet-Unie, nadat hij de al even legendarische Boris Spasski versloeg tijdens het wereldkampioenschap schaken (zie kleine foto). Dat gebeurde in Reykjavik. In 2005 verhuisde hij naar IJsland, waar hij 3 jaar later stierf. Hij liet geen testament na en dat veroorzaakt nu het nodige juridische getouwtrek.

De erfenis wordt immers niet alleen opgeëist door Fischers weduwe, 2 Amerikaanse neven en de Amerikaanse belastingdienst, maar ook door Marilyn Young, een Filipijnse vrouw die beweert dat Fisher de biologische vader is van haar dochter Jinky.

Midden juni besliste een IJslands rechter dat Fischers lichaam mocht opgegraven worden. De opgraving geschiedde nu in het bijzijn van een arts, een priester en de plaatselijke politiechef. Nadat er DNA was afgenomen, werd het lichaam herbegraven, zo melden de IJslandse media.

Als Jinky de dochter zou zijn van Fischer, heeft ze recht op tweederde van de erfenis.

lees ook