Kardinaal Danneels meer dan tien uur ondervraagd

Kardinaal Godfried Danneels is vandaag meer dan tien uur ondervraagd geweest in de zaak van kindermisbruik door geestelijken. Mogelijk kreeg hij ook vragen over stukken uit het dossier-Dutroux die bij de huiszoeking in het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen zijn gevonden. Danneels werd ook geconfronteerd met Peter Adriaenssens, die voorzitter was van de commissie die zich bezig hield met het seksueel misbruik in de kerk.

Kardinaal Danneels reed vanavond rond 19.50 uur weg van de gebouwen van de federale gerechtelijke politie in Brussel. Hij werd sinds vanmorgen ondervraagd als getuige in de zaak.

De rol van Danneels in verband met de pedofiliezaak in de kerk wordt al een tijdje in vraag gesteld: hoeveel wist Danneels en wat heeft hij met die informatie gedaan? De ondervraging moet duidelijker maken of er sprake zou zijn geweest van een doofpotoperatie binnen de kerk.

Adriaenssens: "Danneels is aangeslagen"

Volgens Peter Adriaenssens, de voorzitter van de commissie die seksueel misbruik in de kerk onderzocht, werd Danneels genoemd in een 50-tal dossiers. Adriaenssens is in de loop van de namiddag overigens zelf ook even bij de gerechtelijke politie geroepen. Hij werd geconfronteerd met kardinaal Danneels.

"Ik kan en wil niets zeggen over de inhoud van de confrontatie. Het gerecht moet nu zijn werk doen", reageerde Adriaenssens toen hij buiten kwam. Hij wilde wel kwijt dat Danneels geschokt was: "Hij is verrast dat feiten met zo'n ernst aan hem gelinkt worden."

Ook eremagistrate Godelieve Halsberghe, de voorgangster van Peter Adriaenssens in die commissie, had al eerder geopperd dat Danneels bepaalde documenten over misbruik verborgen hield.

Het parket-generaal heeft intussen het hele dossier opgevraagd bij de onderzoeksrechter in Brussel om na te gaan of de huiszoekingen volgens de regels zijn verlopen. Zolang daarover geen beslissing is genomen, kan de onderzoeksrechter zijn onderzoek gewoon voortzetten.

Woordvoerder van Danneels weet van niets

Hans Geybels, de woordvoerder van Danneels, weet niet waarover de speurders de kardinaal ondervragen. "Ik kan alleen bevestigen dat er een ondervraging aan de gang is, maar wat de speurders hem voorleggen, weet ik niet. Dat behoort tot het geheim van het onderzoek", aldus Geybels.

Wellicht zal Danneels ook worden geconfronteerd met de stukken uit het dossier-Dutroux die gevonden zijn bij de huiszoeking in het aartsbisschoppelijk paleis.