Men At Work moeten boete betalen voor plagiaat

De Australische groep Men At Work moet een deel van de royalty's die ze ontvingen voor hun nummer "Down Under" afstaan, nadat een rechter oordeelde dat het nummer plagiaat is.

Volgens de rechter bevat het lied een riedeltje dat een kopie is van een Australisch kinderliedje. Het zogenaamde Kookaburra-lied werd in 1934 op papier gezet door schooljuf Marion Sinclair. De vrouw overleed in 1998, maar de uitgeverij de rechten op het nummer bezit, spande vorig jaar een proces aan.

"Down Under" stond aan het begin van de jaren 80 in heel veel landen op nummer één. Het nummer is zowat het officieuze volkslied van Australië en werd gespeeld op de slotceremonie van de Olympische Spelen in Sydney.

De uitgeverij krijgt nu 5 procent van de royalty's die de groep vanaf 2002 geïnd heeft en ook op toekomstige royalty's. De uitgeverij had 60 procent van de royalty's gevraagd.