Minder absenteïsme in kmo's dan grote bedrijven

In kleine en middelgrote ondernemingen zijn werknemers minder vaak afwezig door ziekte dan in grote bedrijven. Dat blijkt uit een enquête van Unizo.

In grote bedrijven is een werknemer gemiddeld 12 dagen per jaar afwezig. In bijna twee derde van de kmo's is dat heel wat minder. Het absenteïsme kost een kmo wel veel geld en daar komt vaak ook veel papierwerk bij kijken.

In kmo's worden de afwezigheden vooral opgevangen door het werk onder de overige collega's te verdelen. Ruim de helft van de kmo-werkgevers werkt dan zelf ook harder. Slechts een minderheid doet een beroep op uitzendkrachten of extra personeel. Als de kmo-werkgever zelf ziek is, blijven 7 op de 10 werkgevers voortwerken.

Unizo wil de korte afwezigheden in bedrijven aanpakken. Uit de bevraging blijkt dat slechts 22 procent van de kmo's vindt dat het eigen preventiebeleid loont. De zelfstandigenorganisatie denkt onder meer aan een controlesysteem waar sancties aan vasthangen.

Tegelijk pleit Unizo voor een sensibiliseringscampagne om de minderheid van huisartsen die vlotjes een ziektebriefje schrijven, te responsabiliseren en ook de werknemers aan te sporen geen misbruik te maken van ziekteperiodes.