Mogadishu is toneel van hevige gevechten

In de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn zeker 16 doden gevallen tijdens hevige confrontaties tussen islamitische opstandelingen en het regeringsleger. De afgelopen week laait het geweld in Mogadishu weer op, en vielen er tientallen doden.

De regering in Somalië controleert nog maar een klein deel van de hoofdstad. De rest van het land valt ten prooi aan chaos en rebellengroepen.

In de hoofdstad zijn het vooral de islamitische rebellen van Al Shabaab die de regering nog meer aan het wankelen brengen. De regering kan alleen overeind blijven met de steun van Afrikaanse vredestroepen van de Afrikaanse Unie (AU).

Vorige week konden de rebellen van Al Shabaab een belangrijke wijk in de hoofdstad Mogadishu veroveren. In het weekend lanceerden de AU en het regeringsleger verschillende tegenaanvallen. Daarbij vielen 31 burgerslachtoffers en 93 gewonden.

Burgeroorlog overschaduwt onafhankelijkheidsviering

Overmorgen zou Somalië de 50e verjaardag van zijn onafhankelijkheid moeten vieren. Veel festiviteiten zijn er niet gepland in Mogadishu. De burgeroorlog duurt al bijna 20 jaar en heeft al honderdduizenden slachtoffers geëist.