Nederlandse criminele tuindersbende opgerold

De Nederlandse inlichtingendienst SIOD heeft negen mensen aangehouden wegens witwassen, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. De aanhoudingen gebeurden in een onderzoek naar een groep tuinders in Noord-Brabant en Limburg. Ook in België zouden onderzoeksdaden zijn verricht.

De tuinders worden ervan verdacht tientallen miljoenen euro's te hebben witgewassen door het gebruik van een schijnconstructie.

Het gaat om grote leveranciers van onder meer aardbeien, frambozen, asperges en champignons. Zij verkopen de oogst op papier aan een buitenlandse rechtspersoon, die vervolgens Poolse arbeiders inhuurt om de gewassen binnen te halen. Daarna wordt de oogst via Nederlandse veilingen geveild en aan de afnemers geleverd. Deze constructie stelde de landbouwers vermoedelijk in staat de resultaten buiten de Nederlandse administratie te boeken en zo uit het zicht van de fiscus te houden.

Het Openbaar Ministerie noemt de hoofdverdachte een bemiddelaar. Deze man is geen tuinder. Waarschijnlijk levert hij goedkope arbeiders uit Polen.

De opsporingsteams, met in totaal 225 ambtenaren, deden maandag huiszoekingen in woningen en bedrijfspanden in Beek, Veghel, Aarle-Rixtel, Lierop, Hernen, Milheeze, Nuenen, Kelpen-Oler, Donkerbroek, Mierlo, Someren, Ridderkerk, Mariaheide en Barendrecht. Zij hebben administratie, computers, auto's en een vliegtuig in beslag genomen. Er werd beslag gelegd op diverse panden en bankrekeningen van verdachten.

Ook in België, Polen, Cyprus, Luxemburg, Denemarken, Frankrijk en Zwitserland is onderzoek aan de gang. Daar zijn geen aanhoudingen verricht, wel zijn stukken gevorderd en geld in beslag genomen.