YouTube-filmpje doet de kassa rinkelen

Nadat de 7-jarige David DeVore op bezoek geweest was bij de tandarts, voelde hij zich nog een beetje groggy. Zijn vader filmde alles en zette het filmpje op YouTube. De existentiële vraag “Is this real live?” werd een enorme hit en tot hier toe bijna 63 miljoen keer aangeklikt. Intussen veranderde het leven van de DeVores, want plots stroomde het geld binnen.

De vader van David had al verschillende keren laten horen dat het om een cijfer van 6 getallen ging. Tegen “Business Insider” was hij afgelopen week iets concreter en sprak van ongeveer 150.000 dollar, of bijna 120.000 euro. “We zien dit als een godsgave, in deze zotte 21e eeuw waarin we leven. Het heeft me de flexibiliteit en vrijheid binnen mijn gezin opgeleverd, die ik anders nooit zou gehad hebben.”, aldus vader DeVore.

De inkomsten zijn het gevolg van licentiedeals, merchandising en een bijdrage van YouTube zelf, dat zo populaire video’s wil belonen. Ook startte het gezin met een eigen website en vader DeVore hoopt via die weg nog meer geld te genereren: “Sponsors zoals Colgate mogen zich altijd aanbieden”. Recent werd dan weer met een bedrijf dat professionele producten voor tandartsen maakt een contract gesloten. Een deel van het geld gaat wel naar goede doelen.

De jonge David zelf is momenteel op voetbalkamp en volgt gitaarlessen. U kunt zijn ervaringen na de tandarts hier nogmaals bekijken.

lees ook