Zal het parlement vandaag kortgerokt kleuren?

Nadat Kim Geybels (N-VA) in een donkergroen broekpakje met korte short was verschenen in de Senaat reageerde partijgenoot Siegfried Bracke met: "Te sexy". Gwendolyn Rutten (Open VLD) riep haar vrouwelijke collega’s op de eed af te leggen in een minirok. Toch bleek al vanaf de oproep dat dat een brug te ver zou zijn.

Gisteren zei Rutten in "Avondpost" bij Radio 2 Vlaams-Brabant dat het niet noodzakelijk in minirok moet zijn, maar dat een gewone rok of een kleed ook al goed is.

“Ik reken vooral op een vrouwelijke toets. Bovendien, voor hen, zowel vrouwen als mannen, die het idee willen steunen heb ik een button gemaakt met de tekst ‘Free your mind and the rest will follow’, een hit van de meidengroep En Vogue, dat een protestlied tegen vooroordelen is. Die button kunnen ze makkelijk op hun kostuum spelden. Zo tonen ze dat ze het met het uitgangsidee eens zijn.” Zelf beweert Rutten voor de eedaflegging een nieuwe jurk gekocht te hebben.

"Hij is wie hij is"

Ter ondersteuning van haar actie verwijst Rutten ook nog naar de dasloze ontmoeting van Bart De Wever met de koning: “Wanneer die naar de koning gaat en hij wil geen das dragen, dan moet dat kunnen. Dat is Bart De Wever, hij is wie hij is. Veel mensen hebben voor hem gekozen omwille van die eigenheid, en dan moet je je plots niet veranderen.”

Volgens Rutten is Bracke intussen ook van gedacht veranderd: “Waar het op neerkomt, is dat iedereen gewoon zichzelf kan zijn, ook in de politiek. Ik heb daarover met Siegfried gesproken, en we zijn het nu eens. Niet dat Siegfried in minirok zal komen, zover zijn we nog niet. Maar het is niet dat wanneer je een korte rok draagt, je niets te vertellen hebt. Dat vindt Siegfried nu ook. In de 21e eeuw moet het voor vrouwen toch kunnen, wanneer je mooie benen hebt, die te tonen.”

Leona Detiège trad gisterenavond Rutten bij: “Het heeft geen zin dat vrouwen kleren dragen die al 20 of 30 jaar uit de mode zijn.”