Zomerweer zorgt voor vrouwelijke toets

De zomer is in het land en ook duidelijk in het parlement. Verschillende vrouwelijke politici hadden zich, al dan niet als reactie op de opmerkingen van Siegfried Bracke (N-VA), in een luchtige, soms kleurrijke zomerjurk gestoken. Hier en daar waren ook de voor de gelegenheid gemaakte "Free your mind"-buttons te zien.

Zoals bij Eva Brems (Groen!), die zich duidelijk achter het initiatief van Rutten schaarde: “Wanneer iemand me vraagt om aan een actie tegen bekrompenheid mee te doen, dan doe ik dat uiteraard.” Maya Detiège (SP.A) trad Brems bij: “In de tijd dat mijn moeder in het parlement zat, moest je een beetje man zijn. Gelukkig mogen we nu onszelf zijn.” Ook Caroline Gennez (SP.A) en Nahima Lanjri (CD&V) zagen er uiterst zomers uit.

Gwendolyn Rutten toonde zich tevreden met het resultaat, ook al waren er geen echte minirokken te zien: “Niemand heeft je te zeggen hoe je je moet kleden. We mogen gerust vrouwelijk zijn, en moeten ons niet verstoppen in maatpak.” Bracke droeg geen button, maar had er, volgens Rutten, wel eentje gekregen. Rutten besloot met te zeggen dat deze discussie voor haar nu afgesloten is.

De actie van Rutten kwam er nadat Kim Geybels (N-VA) in een donkergroen broekpakje met korte short in de Senaat was verschenen, waarop partijgenoot Siegfried Bracke reageerde met: "Te sexy". Ze riep haar vrouwelijke collega’s vervolgens op de eed af te leggen in een minirok.