"Dan nog liever een onafhankelijk Vlaanderen"

FDF-voorzitter Olivier Maingain (foto) heeft in een interview in Télémoustique zijn afkeer van een confederaal België herhaald. "Ofwel krijgt de federale overheid de bevoegdheid om conflicten tussen regio's te beslechten, ofwel moet Vlaanderen zich maar onafhankelijk verklaren."

"Ik wil ook dat de zaken veranderen, maar niet aan eender welke prijs", zegt Maingain in het Franstalige weekblad. "Het is niet omdat er een grote overwinnaar is in het noorden van het land, dat wij moeten meestappen in een avontuur dat ons niet interesseert."

"Het FDF zal geen confederaal voorstel steunen van het model waar Vlaamse partijen op aansturen. Zij zien een Belgische confederale staat als een lege schelp, en het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest moet volgens hen onder Vlaamse controle", zegt de FDF-voorzitter.

Voor Maingain is een federale staat, "met reële autonomie voor de entiteiten", de enige optie. "Maar dan moet er een arbitrage-instelling komen die conflicten tussen de entiteiten kan beslechten, bijvoorbeeld als de rechten van minderheden worden geschonden."

"Als zo'n arbitrage-autoriteit zelf niet meer kan, als het echt deze grootste vorm van autonomie is waar de N-VA voor staat, dan kan Vlaanderen maar beter meteen zijn onafhankelijkheid uitroepen", zegt Maingain.