"Europa in hogere versnelling brengen"

Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) heeft het Europees parlement meer uitleg gegeven over het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie. De boodschap werd in elk geval goed onthaald door de grote fracties.

"Om de Europese Unie in een hogere versnelling te krijgen, hebben we meer Europa nodig", zei Leterme, die zijn speech bracht in het Engels, Frans, Nederlands en Duits. Zijn boodschap viel in elk geval in goede aarde bij de leiders van de grote fracties. "België maakt niet de fout om een prioriteitenlijstje te presenteren. Ze denken niet dat ze Europa in 6 maanden kunnen hervormen", zei Joseph Daul van de christendemocraten.

Ook de socialistische fractieleider Martin Schulz bedankte Leterme. "Bij de start, want de voorbereiding van het voorzitterschap was al bemoedigend." De voorbije maanden had België al heel wat contacten gehad met de Europarlementsleden.

Ook Guy Verhofstadt van de liberale fractie verzekerde dat ons land gesteund wordt. "We hebben nood aan een voorzittend land dat steeds heeft geprobeerd om de Europese integratie te versnellen. Ik hoop dat er ook resultaat zal worden geboekt in de strijd tegen de economische en financiële crisis."

Het enige negatieve geluid was te horen bij de Britse euroscepticus Nigel Farage, die Europees president Herman Van Rompuy eerder al een natte dweil had genoemd. "Het is wel uitermate ironisch dat een land dat op het punt staat om uit elkaar te vallen, nu moet zeggen tegen 26 andere lidstaten wat ze moeten doen."

lees ook