Bisschoppen: "Perslek is ongehoord"

De Belgische bisschoppen vinden het schandalig dat iemand informatie heeft gelekt uit het onderzoek naar seksueel misbruik bij de Kerk. De Kerk ontkent ook formeel dat er een link zou bestaan tussen de Kerk en de zaak-Dutroux.

Gisteren raakte bekend dat er bij de huiszoeking in het bisdom documenten waren gevonden uit het dossier-Dutroux. Volgens Het Laatste Nieuws werden onder meer foto's gevonden van de lijkschouwing op Julie en Mélissa.

De bisschoppen hebben justitie nu gevraagd hoe die informatie bij de pers terecht is gekomen. "Maar het zou ongehoord zijn dat iemand sensatiegerichte informatie die onder het beroepsgeheim valt toch doelbewust aan de media meedeelt", klinkt het. "Dit draagt geenszins bij tot de sereniteit van het onderzoek."

"Geen link tussen Belgische Kerk en zaak-Dutroux"

Ondertussen heeft de advocaat van het aartsbisdom, Fernand Keuleneer, gezegd dat er geen link bestaat tussen de Belgische Kerk en de zaak-Dutroux.

Volgens Keuleneer  waren de dvd's die werden gevonden bij huiszoekingen in het aartsbisschoppelijk paleis geen geheim. Volgens de advocaat hadden veel mensen die dvd's en heeft iemand die wel vaker zo'n dingen rondstuurt, die opgestuurd naar monseigneur Leonard. Volgens de woordvoerder van de Bisschoppenconferentie, Erik de Beukelaer gebeurde dat een eerste keer ten tijde van het proces-Dutroux, in 2004, toen Léonard nog bisschop was. De Beukelaer zei dat Léonard het nodige deed en de informatie aftoetste, maar besloot om er verder geen gevolg aan te geven. Op die manier zouden ze in het archief terechtgekomen zijn.

Een tweede keer kreeg Léonard de informatie toegestuurd als aartsbisschop, zegt De Beuckelaer. "Hij gaf het door aan de commissie-Adriaenssens. Die zei dat hij de documenten moest bewaren, waarna ze in het archief van het aartsbisdom terechtkwamen." Daar nam het gerecht ze eind juni in beslag.

"Lang voor iemand van zijn leeftijd"

Het parket van Brussel heeft nog eens bevestigd dat kardinaal Danneels niet in verdenking is gesteld na het verhoor van gisteren. De kardinaal werd toen 10 uur lang op de rooster gelegd door de speurders.

"Dat is inderdaad lang en voor een man van zijn leeftijd misschien nog langer", zegt woordvoerder Erik De Beukelaer. "Aan de andere kant hebben we altijd gezegd dat we loyaal zouden meewerken aan het onderzoek. De kardinaal werd als getuige gevraagd en is daar naartoe gegaan. Punt."