Brusselse werkloosheid op recordhoogte

Nooit eerder waren er in Brussel meer werklozen dan vandaag. Dat blijkt uit navraag door brusselnieuws.be. Eind juni waren het er 106.952. Dat is bijna 10 procent meer dan in juni vorig jaar. Met 21,7 procent bereikt de werkloosheidsgraad een nieuwe historische piek.

Brussels minister van Werk Benoît Cerexhe (CDH, foto) wijt de stijging aan een vertraagde impact van de crisis. De arbeidsbemiddelaar Arctiris zegt dat de analyse van de cijfers nog niet klaar is maar dat een van de verklaringen is dat veel jonge schoolverlaters zich al in juni ingeschreven hebben. Mogelijk schrijven jongeren zich sneller in dan anders door de crisis.

Een maand geleden pakte Cerexhe nog uit met een lichte daling van de werkloosheid in mei maar dat gejuich blijkt voorbarig. Bijna 12.000 mensen werden de voorbije maand werkloos in Brussel. Daartegenover vonden slechts 7.800 mensen een job. De werkloosheidsgraad klimt daarmee naar 21,7 procent, een record. Het vorige record (21,3 procent), dateert van september 2006.

De negatieve evolutie van de Brusselse werkloosheid contrasteert met de situatie in Vlaanderen en Wallonië. Daar steeg de werkloosheid de afgelopen maand beduidend minder. De voorbije maanden was er in Wallonië zelfs een duidelijke daling ten opzichte van een jaar terug.