EP geeft voorzitter België meer tijd

Het Europees Parlement heeft het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie extra tijd gegeven om een compromis te zoeken over de toekomstige architectuur van het financieel toezicht in Europa.

De lidstaten en het Europees Parlement zijn het al maandenlang oneens over de organisatie van het toezicht op banken, verzekeraars en andere financiële sectoren. De Europarlementsleden eisen een meer Europese aanpak dan tot dusver het geval was.

Het Belgische voorzitterschap vreesde dat het parlement zijn standpunt zou vastleggen met een stemming en aldus voor maanden vertraging zou zorgen, maar zo ver komt het voorlopig niet. Het halfrond stelde de definitieve stemming over de wetgevende resolutie uit. Dat geeft België tijd om een compromis te zoeken.

Er gaan intussen stemmen op om gebruik te maken van een innovatie in het Verdrag van Lissabon en geen akkoord na te streven met alle lidstaten, maar met een gekwalificeerde meerderheid.

Liberaal fractieleider Guy Verhofstadt pleitte in die zin en ook Commissievoorzitter José Manuel Barroso stelde dat de Belgen "alle in het verdrag voorziene mechanismen" zouden kunnen aanwenden. Ontslagnemend premier Yves Leterme (foto boven) hield zich diplomatiek op de vlakte.

Bankbonussen afgetopt

Het parlement heeft wel gestemd over de plafonnering van bonussen voor beurshandelaren en bankiers. Die werd met een grote meerderheid goedgekeurd.

Vanaf volgend jaar zijn bonussen voor bankiers in contant geld begrensd op 30 procent van de totale premie.  Met de uitbetaling van een groot deel van de bonus moet minstens drie jaar worden gewacht. Dat geld kan bovendien worden gerecupereerd in geval van tegenvallende resultaten.

Banken die tijdens de crisis gered werden met overheidsgeld vallen voortaan onder strengere regels. Zo mogen hun bestuurders geen bonussen ontvangen, omdat het terugbetalen van de belastingbetaler de prioriteit moet zijn.

Tegen gekloond vlees

Een grote meerderheid van de Europarlementsleden heeft zich ook achter een tekst geschaard die de Europese Commissie vraagt om gekloond voedsel te verbieden in heel de Unie.

Zowel vlees als bijvoorbeeld melk en kaas van gekloonde dieren én hun nakomelingen zien ze voorlopig niet zitten. "Het onderzoek in dit domein is zeer beperkt en laat niet toe al te besluiten dat deze voedingswaren veilig zijn", beklemtoonde de Roemeense socialiste Daciana Sarbu.

Voor de Belg Marc Tarabella (PS) gaat de goedgekeurde tekst nog niet ver genoeg. Hij betreurt dat niet gesproken wordt over vlees van dieren die genetisch gemodificeerd voedsel voorgeschoteld krijgen.

lees ook