Homomannen weten niet altijd dat ze hiv hebben

Tot 15 procent van de homoseksuele mannen die het hiv-virus in zich dragen, weet dat zelf niet. Dat blijkt uit een onderzoek van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in het Vlaamse uitgaansleven.

De afgelopen maanden onderzocht en ondervraagde het ITG zo'n 650 homoseksuele mannen in Vlaanderen. 15 procent van de hiv-positieve mannen is niet op de hoogte dat hij het virus draagt.

Ongeveer de helft van de ondervraagde mannen liet het voorbije jaar een hiv-test uitvoeren. Driekwart van hen gebruikte een condoom bij het laatste "losse" seksuele contact. Die cijfers noemt Sensoa hoopgevend.

Maar net op plaatsen in het uitgaansleven waar hiv het meest voorkomt, bijvoorbeeld in seksclubs, merkt het ITG minder condoomgebruik, meer druggebruik en meer seksueel overdraagbare aandoeningen.

Over het algemeen zijn zo'n 5 procent van de homo's hiv-positief. Het ITG onderzocht verschillende facetten van het uitgaansleven. In seksclubs is zo'n 15 procent van de homomannen drager van het virus.  In holebicafés en op jongerenfuiven is dat 2 procent.

Wim Vanden Berghe van het ITG duidt enkele cijfers. "Het gaat om homo's in het uitgaansleven, al blijft het cijfer opvallend. Bovendien ligt het percentage hoger bij oudere mannen met veel losse seksuele contacten", zegt hij.

"Gratis hiv-testen voor jongeren"

WelJongNietHetero, de holebi-jongerenkoepel, pleit voor hiv-preventie op maat van jongeren. "Dat te veel mannen niet weten dat ze seropositief zijn, is verontrustend", zegt coördinator Seppe Geerts. "Daarom willen we duidelijk en maatgericht preventiewerk."

"Preventie kan deels via affichecampagnes, maar moet ook gebeuren op plaatsen waar jongeren samenkomen. Zo zouden er vormingen kunnen worden gegeven via jongerengroepen. Ook gratis hiv-testen zouden de drempel voor jongeren kunnen verlagen."