Muyters en Bourgeois krijgen de wind van voren

In het Vlaams Parlement hebben de N-VA'ers Geert Bourgeois en Philippe Muyters opnieuw de eed afgelegd als Vlaams minister. Ze moesten tijdelijk ontslag nemen om gisteren de eed af te kunnen leggen in het federale parlement. Daarvoor kregen ze heel wat kritiek.

De kritiek van de verschillende partijen was snoeihard. "Du jamais vu", "schaamteloos", "poppenkast", "zelfbediening", "belachelijk", waren maar enkele van de gebruikte termen.

Ook Vlaams minister-president Kris Peeters van N-VA's coalitiepartner CD&V was niet mals. "Deze carrousel is een spijtige zaak, en dit is niet goed voor de geloofwaardigheid van de politiek", zei Peeters. N-VA-fractieleider Kris Van Dijck heeft gevraagd om de regels te wijzigen, "opdat dit niet meer mogelijk zou zijn".

Na het debat volgde dan de eedaflegging. De oppositiepartijen Vlaams Belang, Lijst Dedecker, Groen! en Open VLD verlieten uit protest het halfrond, zoals ze hadden aangekondigd. In een pijnlijke stilte legden Muyters en Bourgeois dan opnieuw de eed af als minister.

Peeters had even honderd kabinetmedewerkers

Door het ontslag van de twee Vlaamse N-VA-ministers kwamen alle bevoegdheden van Bourgeois en Muyters voor twee dagen onder de hoede van minister-president Kris Peeters.

Volgens Vlaams parlementslid Marino Keulen (Open VLD, foto) hebben de 59 kabinetsmedewerkers van Bourgeois en Muyters ook allemaal een dag ontslag moeten nemen, om nadien weer aangeworven te worden. "Een administratieve mallemolen die de belastingbetaler handenvol geld kost", meent Keulen.

Volgens Peeters is het anders verlopen: de kabinetsmedewerkers werden "toegevoegd" aan zijn kabinet, waardoor hij voor even ongeveer 100 kabinetsmedewerkers had.

Ook 4 nieuwe parlementsleden leggen de eed af

In het Vlaamse Parlement hebben ook 4 nieuwe parlementsleden de eed afgelegd, drie SP.A'ers en 1 N-VA'er. Zij komen in het Vlaamse halfrond als opvolger van partijgenoten die gisteren naar het federale parlement verkasten.

SP.A-voorzitster Caroline Gennez gaat naar de Kamer, Steve D'Hulster komt in haar plaats in het Vlaams Parlement. Door het vertrek van Peter Van Velthoven en Frank Vandenbroucke naar het federale niveau, komen ook Ludo Sannen (foto) en Else De Wachter in het Vlaamse halfrond. Sannen wordt door de SP.A aangeduid als gemeenschapssenator. Bij de N-VA maakt alleen Sophie De Wit de overstap naar de Kamer. In haar plaats komt Goedele Vermeiren.