Obama niet zo eenzaam als het lijkt

"De enige bedoeling die we hadden was louter het bewerken van een foto, en het was zeker geen poging om Barack Obama als een eenzame af te schilderen." Het gerenommeerde nieuwsmagazine "The Economist" doet verwoede pogingen om een recente cover met president Obama, die helemaal alleen staart naar de gevolgen van de olieramp, te verantwoorden, nadat bleek dat hij op de oorspronkelijke foto van Reuters helemaal niet alleen stond.

Na de publicatie van de cover liet Reuters weten dat de fotoshop “een schending was van hun beleid”, namelijk dat er geen veranderingen aan foto’s mogen worden aangebracht, zonder het persagentschap of eventueel betrokkenen op de foto daarvan op de hoogte te brengen.

Op de originele foto stond niet alleen Obama op het strand van Louisiana, maar waren ook admiraal Allen van de Amerikaanse Kustwacht en een plaatselijke bewoonster te zien (u kunt een bijna gelijkaardige foto van AP hiernaast zien). Door beide laatste personen weg te fotoshoppen en de titel “Obama vs BP” toe te voegen, leek het alsof Obama helemaal alleen staat, zelfs depressief lijkt, om de “rotzooi” van de olieramp op te lossen.

Nadat verschillende mediawatchers de ingreep van “The Economist” een brug te ver vonden en ethisch moeilijk te verantwoorden, werd door het tijdschrift volgende verklaring de wereld ingestuurd: “We wilden helemaal geen politiek statement maken. Allen viel sowieso weg door de foto kleiner te maken, en de aanwezigheid van de onbekende vrouw zou alleen maar verwarring bij onze lezers brengen. Obama moest het middelpunt van de foto zijn, maar niet omdat hij geïsoleerd moest lijken. Daar gaat het begeleidende bericht ook niet over. De ondertitel “De schade achter de vervuiling” was niet bedoeld op Obama, maar op het economische leven in de VS”.

Volgens de mediawatchers had het tijdschrift in ieder geval moeten duidelijk maken dat het om een bewerkte foto ging, iets wat nu helemaal niet blijkt.

lees ook