Oettinger pleit voor stop op olieboring in diepzee

Europees commissaris voor Energie Günther Oettinger heeft zich uitgesproken voor een stop op de vergunningen voor olieboringen in diepe zeegebieden in Europa. Hij pleit voor strengere regels om de vervuilingsrisico's te beperken.

"Gezien de huidige omstandigheden zou elke verantwoordelijke overheid geen vergunningen meer mogen afleveren voor olieboringen in extreme omstandigheden", zei Oettinger in het Europees parlement in Straatsburg.

Sinds het ongeval met het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico herbekijkt Europa alle nationale en Europese regels rond de materie. Er bestaan op dit moment al Europese minimumnormen voor boorplatformen buiten de nationale wateren. De Commissie oordeelt nu dat die uitgebreid zouden moeten worden.

"De bestaande wetgeving moet geactualiseerd en duidelijker worden", vindt Oettinger, die volgende week gesprekken heeft met de nationale controleorganen voor boringen op zee, een belangrijke activiteit in de Noordzee.

"Ik wil de garantie dat de controles effectief zijn. Indien nodig zal ik niet twijfelen om een Europees kader voor te stellen om de controleurs te controleren", aldus Oettinger. Hij wil ook de garantie inbouwen dat oliebedrijven eventuele vervuilingen betalen.

"Debat over moratorium in de Raad"

"Ik zal erop toezien dat de Raad een debat houdt over een moratorium en over de hele kwestie", verzekerde Energieminister Paul Magnette (PS). Hij is tevreden over de "brede consensus" bij de europarlementsleden.

Magnette zei ook de analyse van de Europese Commissie af te wachten over alle regels en wetgeving die nu al rond olieboringen bestaat en hij raadt de Commissie, die vooral gesprekken voert met oliebedrijven, aan om het advies in te winnen van onafhankelijke experts.