Oranjegekte bereikt voorlopig hoogtepunt

In heel Nederland is de finaleplaats van het Nederlandse elftal op het WK Voetbal uitbundig gevierd. Duizenden mensen kwamen op straat om de overwinning tegen Uruguay te vieren. Zondag speelt Nederland de finale tegen Duitsland of Spanje.

Het is al van 1978 geleden dat het Nederlandse elftal zich kon plaatsen voor een WK-finale. Heel Nederland ging gisteravond dan ook stevig uit de bol toen Oranje in de halve finale Uruguay uitschakelde met 3-2.

Op het Museumplein in Amsterdam (foto) waren ongeveer 40.000 supporters samengekomen om de match op groot scherm te volgen. "Nederland wereldkampioen!" was de meestgebruikte leuze en de ene bierpolonaise volgde de andere op.

Niet alleen in Amsterdam werd gevierd. Ook in steden als Groningen, Eindhoven en Maastricht kwamen mensen massaal op straat. In Den Haag zochten enkele fans verkoeling in de fontein op het Hofplein. Nog in Den Haag kwam het wel even tot rellen tussen fans en de politie.

Ondertussen boeken Nederlanders massaal vluchten naar Zuid-Afrika voor de finale. Op een speciale website schreven 5.000 mensen zich al in. De helft daarvan gebeurde meteen na het derde doelpunt van Nederland. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM heeft alvast extra vluchten ingelegd, maar het is nog niet duidelijk of die extra capaciteit zal volstaan.