Parkeerwonder Eugène krijgt 1e e-rijbewijs

Midden januari werd hij door een reportage in “Man bijt hond” wereldberoemd in Vlaanderen, en zelfs daarbuiten. De toen 87-jarige Eugène Breynaert uit Liedekerke slaagde erin zijn auto dagelijks op miraculeuze wijze in zijn piepkleine garage te parkeren. Vandaag heeft hij uit handen van ontslagnemend staatssecetaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe het 1e elektronische rijbewijs van België gekregen.

Breynaert parkeert niet alleen vlekkeloos, hij rijdt ook al 65 jaar rond zonder ongeluk. “Er zijn er niet veel die me dat nadoen. De uitreiking is daarom een beetje een eer, maar ik doe het vooral omdat ze me vriendelijk gevraagd hebben”, aldus de man in Het Laatste Nieuws.

Eind januari was hij nochtans alle aandacht beu en vroeg hij de media hem met rust te laten. Maar hiervoor maakte hij blijkbaar graag een uitzondering.

Het elektronische rijbewijs is een stap naar een Europees uniform rijbewijs, dat in 2013 moet worden ingevoerd. Het ziet eruit als een bankkaart, het is tien jaar geldig en bevat een chip met gegevens die ook in het buitenland kunnen worden gecontroleerd. Na een proefperiode van 6 maanden zullen nieuwe chauffeurs al zo'n Europees rijbewijs ontvangen. Geleidelijk aan zullen dan ook oude rijbewijzen worden vervangen.