Plannen VS en Rusland spionnenruil?

Volgens een Russische advocate van een spion staan de VS en Rusland op het punt om spionnen te ruilen. Tien Russische spionnen die eind juni in de VS en Cyprus werden gearresteerd, zouden betrokken zijn in de deal.

Het is de advocate van de Russische spion Igor Sutjagin (foto), een nucleair wapenexpert die in 2004 veroordeeld is voor spionage voor de VS, die het nieuws heeft bekendgemaakt op een persconferentie. Ook de broer van Sutjagin was daarbij aanwezig.

Volgens de advocate zal haar cliënt worden betrokken in een spionnenruil tussen de VS en Rusland. Daarbij zouden ook 10 van de 11 Russische spionnen, die eind juni werden gearresteerd in de VS, worden betrokken. Hoeveel spionnen er precies amnestie zouden krijgen, is onduidelijk.

"Rusland wil Sutyagin ruilen voor een van de gearresteerden in de VS", zei de advocate. "Het gaat wel om een een-op-een-ruil. Eén van de gearresteerden in de VS voor één iemand die in Rusland wordt vastgehouden."

Het uitwisselen van spionnen, de zogenoemde "spy swaps", was een gangbare praktijk tijdens de Koude Oorlog. Dat gebeurde toen vaak op de Glienickerbrug (foto) tussen het Oost-Duitse Potsdam en West-Berlijn. In tegenstelling tot wat nu blijkbaar is gebeurd, raakten die spionnenruilen zelden of nooit bekend.