Tieners lopen storm voor bambi-ogen

Hoe uitbundig haar outfit in de videoclip “Bad Romance” ook mocht zijn, toch waren het de ogen van Lady Gaga tijdens de badscéne die alle aandacht trokken. Ze leken vergroot en gaven een feeërieke look aan Gaga’s gezicht. De look werd al snel gekopieerd door de vele vrouwelijke fans van de excentrieke zangeres. Het dragen van speciale lenzen gaf dit bambi-effect.

Deze lenzen, ingevoerd vanuit Azië, zijn groter dan normale lenzen en zijn voorzien van een duidelijke donkere rand. Omdat ze vrij groot zijn, bedekt de lens een belangrijk deel van het oogwit. Hierdoor lijkt het alsof de iris groter is en dus ook het oog. Een fan zegt in New York Times: “Ik draag de lenzen al iedere dag. Ze hebben hetzelfde effect als mascara of een eyeliner”. Vooral de hertachtige look, alsof je een levende pop bent, spreekt de jongeren aan.

Maar oogartsen zijn bezorgd omdat de lenzen zonder ook maar enige vorm van voorschrift verkocht worden. Ze worden online aangeboden voor ongeveer 23 euro per stuk. Maar ze kunnen serieuze wondjes veroorzaken aan het oog, omdat de contactlenzen te weinig zuurstof zouden doorlaten. Dat kan dan weer tot blindheid leiden.

Toch lijkt het succes in de VS momenteel alleen maar toe te nemen en dat speelt in het nadeel van de waarschuwingen. “Juist omdat zoveel jongeren ze dragen, ben ik gerustgesteld om ze ook zonder problemen te kunnen dragen”, klinkt het. Lady Gaga als trendsetter, ze zal het graag horen.

lees ook