Zeven jaar cel voor Manuel Noriega

De voormalige dictator van Panama, Manuel Noriega (76), is door de correctionele rechtbank van Parijs tot zeven jaar cel veroordeeld voor het witwassen van drugsgeld.

Noriega werd op 26 april uitgeleverd door de Verenigde Staten, waar hij twintig jaar lang in de gevangenis van Miami doorbracht wegens drugshandel. De voormalige dictator werd in Frankrijk vervolgd voor het witwassen van ongeveer 2,3 miljoen euro drugsgeld in de jaren 80. De rechtbank liet eveneens beslag leggen op 2,3 miljoen euro die zich op geblokkeerde Franse bankrekeningen van Noriega bevinden.

Het openbaar ministerie had de maximumstraf van tien jaar geëist voor de ex-dictator en sprak van een "perfect gestructureerde organisatie in het belang Noriega".

De advocaten van de beschuldigde hadden de vrijlating gevraagd. Noriega is "ontmoedigd en verrast door deze beslissing, die hij moeilijk kan begrijpen", aldus zijn advocaten.

In 1999 werd de Panamees bij verstek al eens tot tien jaar cel veroordeeld door het Franse gerecht. Hij kreeg toen ook een boete van 13,5 miljoen euro. Noriega ging in beroep, waardoor er nu een tweede proces moest plaatsvinden.