1 op de 3 denkt dat hij straks elders werkt

Een op de drie werknemers denkt binnen de 2 jaar van werkgever te veranderen. Dat blijkt uit een studie van sociaal secretariaat SD Worx bij 5.000 mensen. Volgens de studie vreet de crisis aan de motivatie van de werknemers.

Volgens de studie heeft de crisis van de voorbije jaren de motivatie van de Belgische werknemers gesloopt. "We werken niet meer zo graag. Werknemers hebben veel overuren gedaan en harde inspanningen geleverd, maar nu is de rek eruit", zegt Dirk van Bastelaere van SD Worx.

De crisis duurt volgens de studie te lang en voor velen is de emmer vol. "Een op de drie werknemers denkt dat ze binnen de 2 jaar van job zullen veranderen. Maar liefst 18% geeft toe dat ze passief een andere job zoekt en ook dat is hoger dan de voorbije jaren."

Maar volgens Van Bastelaere heeft al die noeste arbeid ook positieve gevolgen gehad. "Al die harde inspanningen van de voorbije jaren hebben ertoe geleid dat het imago van de bedrijven beter is, dat er een betere concurrentiepositie is, dat bedrijven gewoon beter draaien. Belgische bedrijven zijn de crisis al bij al goed doorgekomen en dat komt omdat de rechtstreekse leidinggevende zijn werkgevers goed heeft gemotiveerd."

Volgens Van Bastelaere moeten bedrijven absoluut vermijden dat hun goede mensen wegtrekken wanneer de arbeidsmarkt opnieuw aantrekt. "Daarvoor zal de werkgever moeten inzetten op een lagere werkdruk. Hij moet de druk van de ketel nemen, mensen wat vaker thuis laten werken, meer doorgroeimogelijkheden bieden en ook zoeken naar een beter evenwicht tussen werk en gezin."