"Convergenties gevonden, maar nog niet genoeg"

Informateur Bart De Wever (N-VA) heeft tijdens zijn informaties "convergenties" gevonden, maar nog niet genoeg om al onmiddellijk te kunnen overgaan tot de vorming van een nieuwe regering. Hij heeft dat gezegd op een persconferentie nadat hij door de koning van zijn opdracht was ontheven.

"Ik had graag meer convergenties gevonden, maar je moet in enkele weken tijd geen mirakels verwachten", zegt Bart De Wever. Hij beschouwt zijn opdracht als geslaagd, in die mate dat hij als informateur informatie moest inwinnen.

De Wever heeft de koning gevraagd om een "nieuw initiatief" te nemen. Wellicht betekent dat dat het nog te vroeg is voor een formateur. "Het is beter nu alles goed uit te werken dan te snel te willen starten", zegt De Wever. Volgens hem dienen de gevonden punten van overeenkomst nog te worden uitgebreid en uitgediept. De naam van zijn opvolger zal de koning wellicht snel bekendmaken, zegt hij nog.

Over de samenstelling van de nieuwe regering wil De Wever zich niet uitspreken. Dat hoorde volgens hem ook niet tot zijn opdracht als informateur. Toch noemt hij de N-VA en de PS "allebei noodzakelijk".

"De wil om er te raken, is er en er heerst bij alle partijen een groot verantwoordelijkheidsgevoel", zegt De Wever, "maar dat betekent niet noodzakelijk dat we er inderdaad ook uit zullen raken."