Belg leent 126.000 euro om woning te bouwen

Het bedrag dat mensen ontlenen voor een hypotheek is in vergelijking met 1996 ruim verdubbeld. Gemiddeld wordt nu 126.000 euro ontleend om een woning te bouwen. In vergelijking met een jaar geleden is het aantal hypotheekleningen trouwens opnieuw gestegen.

Volgens Febelfin, de Belgische Federatie van het Financiewezen, sloten mensen veertien jaar geleden een krediet af voor een gemiddeld bedrag van 61.000 euro, nu 126.000 euro. Dat is ruim een verdubbeling, terwijl de inkomens in dezelfde periode maar ongeveer 30 procent zijn gestegen.

In vergelijking met 2009 , toen de financiële crisis nog volop woedde, wordt er opnieuw meer gebouwd en is het aantal hypotheekleningen dus gevoelig gestegen.

In de bouwsector zelf zijn de meeste orderboekjes beter gevuld dan drie maanden geleden. Dat zegt de Confederatie Bouw in zijn jongste conjunctuurbarometer. Ondanks de lichte verbetering gaan de meeste opdrachten niet verder dan zes maanden. Het aantal bouwvergunningen stijgt, zowel voor nieuwbouw als renovatie. Tussen maart en mei van dit jaar gingen nog meer dan 400 bouwbedrijven failliet, dat is 19 procent meer dan in de drie maanden daarvoor.