Britse moordenaar bedreigt grote publiek

De Britse politie houdt al enkele dagen een klopjacht op Raoul Moat, een 37-jarige buitenwipper die vorige week 3 mensen heeft neergeschoten net nadat hij was vrijgelaten uit de gevangenis. Als dat niet stopt, dreigt hij het grote publiek aan te vallen.

Moat mocht de gevangenis van Durham, bij Newcastle, vorige week verlaten na een korte gevangenisstraf wegens aanranding. Twee dagen later schoot hij zijn ex, met wie hij een dochter heeft, en diens nieuwe vriend neer. Zijn ex is intussen buiten levensgevaar, maar haar vriend was op slag dood. Nog een dag later opende hij ook het vuur op een politieagent op de motor. Ook die man raakte zwaargewond.

Voor de speurders viel de puzzel al snel in elkaar en Moat (foto) werd meteen de hoofdverdachte. Hij had niet alleen een diepgewortelde haat tegenover zijn ex, maar ook tegenover de politie. De agenten vonden ook een brief waarin Moat een lijst geeft van anderen die hij nog wil neerschieten. Hij schreef ook dat geen enkele politieagent nog veilig is. Zijn status op de sociale netwerksite Facebook blijkt net voor zijn dodelijke raid aangepast: "Net uit de gevangenis, ik ben alles kwijt, mijn zaak, mijn eigendom, en als kers op de taart ging mijn vriendinnetje, die ik al zes jaar had, ervandoor met een flik die mij naar de gevangenis stuurde. Ik ben geen 21, en kan mijn leven niet heropbouwen. Kijk en zie wat er gebeurt."

Toen schreef hij nog dat het grote publiek geen angst moest hebben voor hem, maar nu heeft hij volgens de politie er wel mee gedreigd om gewone mensen aan te vallen als de klopjacht op hem niet stopt. Volgens de politie krijgt hij ook hulp van anderen.

Sinds eergisteren sluit het net zich stilaan rond Moat. Zijn auto is teruggevonden in Rothbury, even ten noorden van Newcastle. Daar zou hij kamperen sinds zijn vrijlating uit de gevangenis. De politie heeft nu het hele dorp afgesloten en heeft sluipschutters (grote foto) geplaatst op de heuvels rond het dorp. Zwaarbewapende eenheden kammen intussen huis per huis uit, al is het niet zeker dat de man zich ook nog effectief in het dorp bevindt. De ex van Moat heeft hem intussen opgeroepen om zich over te geven.