Brugse Musea zijn zes schilderijen rijker

De Brugse Musea hebben zes belangrijke schilderijen van Rik Wouters, Constant Permeke en Jean Brusselmans aan hun collectie toegevoegd. De totale prijs voor de kunstwerken was zo'n 1,5 miljoen euro.

De schilderijen maken deel uit van de voormalige verzameling van de Kortrijkse industrieel Tony Herbert. Uit zijn collectie kochten de Brugse Musea in de jaren 80 al 16 kunstwerken van voornamelijk Vlaamse expressionisten. De zes nieuwe aanwinsten zijn een goede aanvulling bij die 16 kunstwerken.

Opvallend is o.a. het "Portret van Mevrouw Giroux" van Rik Wouters. Het schilderij heeft niet alleen een hoge artistieke waarde, maar is ook interessant door het afgebeelde personage: mevrouw Giroux was de vrouw van de galeriehouder bij wie Wouters zijn werk voor het eerst tentoonstelde. De Giroux bewonderden zijn talent zo dat ze hem in 1912 een contract aanboden waardoor hij zich volledig aan de kunst kon wijden.

De andere nieuwe schilderijen in de Brugse collectie zijn een portret van een boswachter door Permeke en vier schilderijen van Jean Brusselmans, waaronder een zicht vanuit zijn atelier in Dilbeek (kleine afbeelding).

De aanwinsten zijn momenteel tentoongesteld in het Arentshuis in Brugge. In de loop van volgend jaar verhuizen ze naar het Groeningemuseum.