Europese Centrale Bank laat rente ongewijzigd

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt haar belangrijkste rentevoet ongewijzigd op 1 procent. Dat was algemeen verwacht. De rentevoet staat sinds mei 2009 op hetzelfde niveau.

De voorzitter van de bank, Jean-Claude Trichet, zegt dat hij geen onmiddellijke reden ziet om de voornaamste rentevoet van de ECB op te trekken, nu regeringen van landen in Europa hun begrotingstekorten aanpakken en er stresstests uitgevoerd worden op hun banken. Het ongewijzigd laten van de rente vindt hij daarom "gepast".

Trichet staat onder druk om meer inspanningen te leveren om het vertrouwen van de investeerders in de eurozone op te krikken, na besparingen door regeringen en ongerustheid over de gezondheid van de bankensector.

De rentevoeten op de markten gaan ook de hoogte in nadat de banken een recordlening van 442 miljard euro hebben terugbetaald aan de ECB. De rente die banken elkaar aanrekenen voor leningen over drie maanden, is gestegen tot 0,8 procent, het hoogste niveau in tien maanden.