Gematigd positieve reacties op werk De Wever

Verschillende partijen reageren positief op het werk van informateur Bart De Wever (N-VA). Aan Vlaamse kant lijken CD&V en Groen! naar regeringsdeelname te solliciteren, de Franstaligen wijzen op de problemen die er nog steeds zijn.

De Wever heeft ernstig werk geleverd, zegt Laurette Onkelinx (foto) van de Franstalige socialisten. We staan voor grote uitdagingen en iedereen zal volgens haar water bij de wijn moeten doen. Maar het werk van De Wever wordt in elk geval als nuttig beschouwd. Er is een diepgaande luisterfase geweest en ook een begin van onderhandeling, luidt het. Het is zaak nu iedereen samen te brengen, vindt de PS, ook andere partijen die mee zullen regeren.

Een van die mogelijke coalitiepartners is het CDH van Joëlle Milquet. Daar klonk het gisteren "dat de onderhandelaars gewoon nergens staan". Maar Milquet houdt het erop dat De Wever discreet heeft gewerkt en beter zo voort doet. Of die discretie een goed signaal is? "Het is in elk geval discretie", klinkt het kort. Milquet wil ook nog niet gezegd hebben dat ze bereid is om in de nieuwe regering te stappen.

Ook Didier Reynders van de Franstalige liberalen wijst op de problemen die voorliggen. Volgens Reynders moeten er nu concrete voorstellen komen. Zijn partijgenoot Louis Michel vindt het een goede zaak dat er een preformateur is aangesteld. "We moeten nu nagaan of het mogelijk is een coalitie te bouwen." Hij twijfelt er echter aan dat er al "diepe convergenties" zijn. Maar hoe dan ook vindt hij dat het nu vlug moet gaan. "Te lang wachten zal de dingen alleen maar moeilijker maken." Op de RTBF zei Michel nog dat De Wever "toch nog niet de metamorfose heeft ondergaan om het volle vertrouwen van de Franstaligen te krijgen".

Goed dat er voortgepraat wordt

Aan Vlaamse kant was CD&V gisteren het snelst met een reactie. Het werk is niet af, zegt voorzitter Wouter Beke. Dit was een eerste stap en CD&V zal zich in de volgende fases constructief en positief opstellen.

Ook Groen! vindt het goed dat de gesprekken nog even doorgaan. Er moet 22 miljard gevonden worden, het debat daarover is volgens voorzitter Wouter Van Besien duidelijk nog niet rond. Groen! blijft bereid om mee aan te schuiven aan de onderhandelingstafel.