Gentse studenten racen liftend naar Barcelona

Vanmorgen zijn aan het Sint-Pietersplein in Gent een 300-tal studenten begonnen aan de grootste liftwedstrijd ooit. De Route du Soleil brengt de lifters doorheen Frankrijk, de slotetappe gaat tot in Barcelona. De opbrengst is voor het goede doel.

Route du Soleil is een organisatie van de gelijknamige vzw die sterke banden heeft met de Universiteit Gent. Het evenement werd dan ook vanmorgen afgetrapt door de rector van UGent Paul Van Cauwenberge.

Na de samenkomst op het Sint-Pietersplein en enkele fysieke proeven zoals zaklopen, werd om 11 uur het startschot gegeven voor de liftrace naar Barcelona. De 300 deelnemers haastten zich meteen richting snelweg. "Dat verliep zonder grote problemen", zegt organisator Charles Van den Bossche. "Een iemand heeft in glas getrapt, maar ons medisch team kon snel de nodige zorg toedienen."

De eerste etappe heeft als einddoel Parijs. Daar moeten de deelnemers vanavond ten laatste om 21 uur aankomen. Wie die deadline niet haalt, mag in uiterste nood het openbaar vervoer nemen. "We willen de groep immers samenhouden", zegt Van den Bossche. "Het gaat ons om de teamgeest, het groepsgevoel. We willen ook verbroederen, want de deelnemers komen uit verschillende Gentse studentenverenigingen."

"Het wordt een gigantisch feest"

Naast verbroedering staat vooral het goede doel centraal. De opbrengst gaat integraal naar de ondersteuning van daklozen in Gent. "Er zijn veel problemen buiten België, maar er zijn ook veel daklozen in onze eigen stad", verduidelijkt Van den Bossche. "Met dit initiatief willen we ons steentje bijdragen."

In 7 etappes trekt de race naar Barcelona. Het team dat die finale-etappe wint, krijgt een wereldreis cadeau. "Toch gaat het ons om het plezier van het samenzijn. Zo hebben we onderweg een veld gehuurd vlak bij een vertrekplaats van de Tour de France", legt Van den Bossche nog uit. "Allemaal met een kater uit ons tentje kruipen om naar de Ronde van Frankrijk te kijken. Het wordt een gigantisch feest."