KMSKA gaat in 3-D

In het najaar sluit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen voor 4 jaar zijn deuren. Ingrijpende verbouwingen zijn dringend nodig. Om de bezoekers niet op hun honger te laten lanceert het KMSKA een nieuwe website met als primeur een virtueel interactief bezoek aan de Rubenszaal.

Tot in 2014 gaat het mooie museum op Antwerpen-Zuid dicht. Het asbest wordt uit het dak gehaald, er komt een nieuwe temperatuurregeling en in de zalen verrijzen loopbruggen zodat de bezoekers de metershoge schilderijen van onder meer Peter Paul Rubens beter kunnen bekijken.

Natuurlijk gaan er veel werken "op reis", onder meer naar de Antwerpse kathedraal, Museum aan de Stroom (MAS) en in de herfst de grote, afsluitende expositie over James Ensor.

Een deel van de collectie blijft echter thuis. En daarom heeft het KMSKA besloten om de website een behoorlijke update te geven zodat elke bezoeker een nieuwe virtuele toegang krijgt tot het gesloten museum.

Bezoeker staat centraal

De bezoeker aan het museum staat centraal, niet de professionele of wetenschappelijke gebruiker. Daarom staat de gebruiksvriendelijkheid van de vernieuwde website voorop en de mogelijkheid om alle gegevens meteen te downloaden op een iPhone, iPod of iPod Touch.

En daarbij speelt ook het adagio dat een website een volwaardig kunstinstituut is een grote rol. Wie de website opent, krijgt meteen in de linkerhoek een kalender. Druk je dan op een datum zie je meteen welke activiteit er in het museum te doen is.

Momenteel is dat "Closing Time", waarbij Jan Vanriet (°1948) met zijn werken in confrontatie gaat met oude meesters. Je kan meteen doorklikken naar het journaalitem op één van de VRT. Wie echter de artikels verschenen in de schrijvende of digitale pers wil lezen moet elders soelaas zoeken.

Via highlights kom je straks bij 150 topwerken karig voorzien van commentaar maar met een mogelijkheid door te klikken naar websites voor meer wetenschappelijke en beschrijvende artikels.

En dat is ook zo met de catalogus: 4500 van 7500 werken werden opgenomen en voorzien van een Nederlandstalige en Engelstalige toelichting. Bij de persvoorstelling werd ons verzekerd dat er spoedig een drietalige beschrijving van de werken zou worden gepubliceerd. Al deze gegevens kunnen - het moet onderstreept - gratis gedownload of opgeslagen worden.

Via de catalogus kan je ook nakijken op welke plaatsen het kunstwerk al eerder werd getoond en welke boeken of catalogi kunnen geraadpleegd worden in de bibliotheek van het KMSKA.

Rubenszaal in 3-D

Prachtig is de realisatie van de Rubenszaal in 3-D gefotografeerd in zijn oorspronkelijke vorm en hier en daar flink bijgewerkt met photoshop.

Je kan naar hartenlust inzoomen zodat je de voeten van Christus aan het kruis in detail kunt bekijken of met een eenvoudige beweging met de vinger over het touchscreen ga je zo door deze monumentale zaal. Maar ook hier is de toelichting uitsluitend in het Engels, een vertaling werd ons beloofd.

Via de sociale netwerken Facebook en Twitter kan er in dialoog getreden worden met het museum. Als straks de verbouwing aan het museum begint zullen die wellicht in real time kunnen gevolgd worden met camera’s op de werf.

Yves Jansen

Een voorsmaakje

www.kmska.be

Wie gegevens wil downloaden op zijn iPad, iPhone of IPod Touch vindt op de website een rechtstreeks link.