Koning belast Di Rupo met preformatieopdracht

Koning Albert II heeft PS-voorzitter Elio Di Rupo belast met een preformatieopdracht. Dat heeft het paleis vanavond gemeld. Di Rupo moet zo de formatie van een nieuwe regering voorbereiden.

Nadat Bart De Wever de koning had gevraagd om een nieuw initiatief te nemen heeft koning Albert II nu Elio Di Rupo belast met een preformatieopdracht. De Franstalige socialist heeft de opdracht aanvaard.

De aanstelling komt er na een audiëntie op het kasteel van Laken die bijna drie uur duurde. De koning lijkt met de aanduiding van een "preformateur" aan te geven dat de gesprekken al een eind gevorderd zijn, maar dat het nog te vroeg is om al meteen een formateur aan te duiden. Di Rupo moet als "preformateur" de weg vrijmaken alvorens de echte formatiegesprekken kunnen beginnen. Algemeen wordt aangenomen dat de PS-voorzitter vervolgens zelf als formateur de leiding zal nemen van de onderhandelingen.

Hoe Di Rupo zijn opdracht ziet en wanneer die van start zal gaan, is nog niet duidelijk. Morgen geeft hij om 11 uur een persconferentie waarop hij meer informatie zal verschaffen over zijn taak.

Eerder vanmiddag was Bart De Wever (N-VA) door de vorst ontheven van zijn informatie-opdracht. Die heeft naar eigen zeggen "convergenties" gevonden bij de partijen die voor regeringsdeelname in aanmerking komen, maar nog onvoldoende om nu al over te gaan tot de formatie van een nieuwe regering.