Koning ontheft Bart De Wever van zijn opdracht

Informateur Bart De Wever (N-VA) heeft zijn eindrapport overhandigd aan de koning op het kasteel van Laken. Straks volgt een korte persconferentie. De Wever heeft de koning gevraagd om van zijn opdracht te worden ontheven, en de koning heeft dat verzoek ingewilligd.

Informateur Bart De Wever kwam dus pas om 16 uur aan bij de koning, drie uur later dan gepland. Hij heeft er zijn eindrapport voorgesteld, waaraan hij bijna drie weken heeft gewerkt. De Wever wilde tijdens zijn informatie-opdracht drie vragen beantwoorden: is de wil aanwezig om een staatshervorming door te voeren, hoe kunnen we besparen en hoe kunnen we de economie weer aanzwengelen?

De Wever wilde ook weten of er tussen de N-VA en de PS als grote overwinnaars van de verkiezingen voldoende raakvlakken zijn en welke partijen in aanmerking komen om een regering te vormen.

Na zijn bezoek aan de koning zal informateur De Wever een korte verklaring geven aan de pers. Discretie blijft immers het ordewoord, want De Wever wil zijn opvolger alle kansen geven om te slagen. Pas dan zullen we weten of de PS en de N-VA ver genoeg staan om door te gaan.

De meeste waarnemers denken dat er nog een extra rondje nodig zal zijn met de voorzitters van de andere partijen, vooraleer een formateur aangesteld kan worden. Een nieuwe informateur, een bemiddelaar, een verkenner, alles is mogelijk. Wellicht zal de koning pas maandag, na de Vlaamse feestdag op 11 juli, een beslissing nemen.