Maingain haalt uit naar MCC-evenknie Deprez

In een interview met La Libre Belgique beschuldigt FDF-voorzitter Olivier Maingain zijn MCC-evenknie Gérard Deprez ervan dat hij de MR van binnenuit aan het verzwakken is. De Fédéralistes Démocrates Francophones (FDF) en de Mouvement des Citoyens pour le Changement (MCC) maken beiden deel uit van de liberale Mouvement Réformateur (MR).

De aanduiding van drie gemeenschapssenatoren die aanleunen bij de zogenoemde Renaissance-groep rond Louis en Charles Michel is Olivier Maingain duidelijk in het verkeerde keelgat geschoten. Zelf wordt Maingain beschouwd als een bondgenoot van MR-voorzitter Didier Reynders, wiens positie in de MR almaar penibeler lijkt.

Maingain, die ervoor bekendstaat geen blad voor de mond te nemen, viseert Gérard Deprez (foto links). "De Renaissance-groep heeft een destabiliseringsoperatie in gang gezet onder leiding van Gérard Deprez", zegt hij tegen La Libre Belgique. "Ik heb daar bewijzen van. Hij is het die aan de touwtjes trekt."

Volgens Maingain is Deprez de denker en de strateeg van de Renaissance-groep. "De beslissing van gisteren (het aanduiden van de drie gemeenschapssenatoren, nvdr) is genomen omdat Deprez niet de mening van het FDF deelt in verband met de communautaire problematiek." Hij beschuldigt Deprez ervan de erfenis van Jean Gol te verkwanselen, de overleden topman van de Franstalige liberalen. "Hij verdeelt de liberalen", vindt Maingain. 

MCC in het vizier

Maingain wil een debat over de rol van de MCC binnen de MR. "Want ik heb de electorale betekenis van de MCC nog niet begrepen. Het is moeilijk onze inbreng te ontkennen, zelfs in Wallonië, terwijl de MCC de bloedzuiger binnen de MR is", haalt hij uit.

De FDF-voorzitter aanvaardt naar eigen zeggen niet dat wat door de liberalen en het FDF is opgebouwd onderuit wordt gehaald door "de zwakste en minst representatieve component van de MR". Daarop verwijst hij fijntjes naar de problemen bij de PSC van weleer. Gérard Deprez was ooit voorzitter van de voormalige Franstalige christendemocraten, maar moest  zijn meerdere erkennen in  Charles-Ferdinand Nothomb, waarop hij de PSC verliet en de MCC oprichtte.

"Wat Gérard Deprez nooit aanvaard heeft, is dat ik aan de communautaire onderhandelingstafel zit, en niet hij", aldus nog Olivier Maingain.