Meer dan 35 miljoen euro voor werk Turner

Een schilderij van de Britse schilder Joseph Mallord William Turner is in Londen geveild voor 35,7 miljoen euro. Dat is een recordbedrag voor een werk van de schilder. Ook het werk van Jan Lievens deed het goed op de veiling bij Sotheby's. Er werd een recordbedrag voor de Nederlandse meester van 3 miljoen euro neergeteld.

Het doek "Modern Rome - Campo Vaccino" werd bij veilinghuis Sotheby's verkocht voor voor 35,7 miljoen euro aan het Getty Museum in Los Angeles.

Het vorige record voor een werk van William Turner stond op net geen 25 miljoen euro. Turner (1775-1851) is een van de belangrijkste Britse kunstenaars.

De Turner Prize voor hedendaagse kunst, de belangrijkste Britse onderscheiding voor hedendaagse kunst,  is naar de schilder vernoemd.

Jan Lievens is ook gegeerd goed

Een schilderij van de Nederlandse kunstenaar Jan Lievens uit circa 1629 is woensdag bij Sotheby's in Londen geveild voor 3 miljoen euro. Volgens het veilinghuis is het werk daarmee het duurste schilderij van Jan Lievens ooit.

Het schilderij is een studie van het hoofd en de schouders van een oude bebaarde man. Het portret werd in 2004 al eens geveild voor 2 miljoen euro. Een privé-verzamelaar kocht het woensdag voor 3 miljoen euro.

Jan Lievens (1607-1674) is vooral bekend omdat hij in zijn jonge jaren heel nauw heeft samengewerkt met Rembrandt van Rijn.
 

Rubens ontdekt in Enschede

In Enschede in Nederland is een waardevol schilderij van Rubens opgedoken. Volgens veilinghuis De Koperen Bol gaat het om "Maria lactans"  van de meester. Het schilderij zou 70 miljoen euro waard zijn. De kleinkinderen van de conciërge van het paleis van de Pruisische koning in Potsdam boden het doek aan. De conciërge had tien doeken verstopt tijdens de Tweede Wereldoorlog.