Noorse politie pakt drie terreurverdachten op

In Noorwegen heeft de politie drie terreurverdachten opgepakt, twee in de hoofdstad Oslo en een in een andere stad. Ze worden ervan verdacht terreurdaden te hebben voorbereid in samenwerking met Al Qaeda. Volgens de Noorse politie planden ze aanslagen op Noorse bodem.

Volgens sommige bronnen werden de drie al meer dan een jaar in de gaten gehouden en zouden ze lid zijn van het terreurnetwerk Al Qaeda. Het gaat om een 39-jarige Chinese Oeigoer, een Iraakse Koerd  en een Oezbeek van 31. Alle drie kregen ze een verblijfsvergunning of een Noors paspoort.

Twee mannen werden opgepakt in Noorwegen, een derde in Duitsland.

De politie legt ook een verband tussen de arrestaties in Noorwegen en plannen voor aanslagen in Groot-Brittannië en in de Verenigde Staten vorig jaar. Die aanslagen worden toegeschreven aan Al Qaeda.

"We denken dat we een stevige zaak hebben", zegt Janne Kristiansen, het hoofd van de Noorse veiligheidspolitie (foto), "maar uiteindelijk is het aan het gerecht om te beslissen."

Kristiansen voegde eraan toe dat de politie niet zelf het moment van de arrestatie had gekozen: "Wij moesten dit doen omdat het nieuws zou verschijnen in de internationale media."