Norah Jones mist vaart op Gent Jazz

De Gentse Bijlokesite is opnieuw ondergedompeld in jazzklanken. Gisteren opende Norah Jones het Gent Jazz Festival, vanavond staat Ornette Coleman op het podium. Ook de geest van jazzlegende Django Reinhardt is aanwezig op het festival.

Vóór Norah Jones aan haar uitverkocht concert begon, stond er gisteren een hommage aan Django Reinhardt op het programma. De gitaarvirtuoos werd 100 jaar geleden geboren in ons land: de woonwagen van zijn ouders stond in Liberchies.

De familie De Cauter en co, vertrouwd met het werk van Django, stond op het podium met de klassieke gitaren, bas en viool, maar ook met blazers en drums. Ze speelden uiteraard "Nuages" en "Minor Swing", waarmee Django Reinhardt beroemd werd.

Maar het publiek kwam natuurlijk vooral voor Norah Jones, al kabbelde haar concert té zachtjes voort. De fans trakteerden Jones op applaus bij de eerste tonen van haar hits "Come away with me" en "Don't know why", maar door een overdosis trage nummers en weinig stimulerende bindteksten zat er weinig vaart in het concert.

SABAM Jazz Awards zijn uitgereikt

Vanavond is Ornette Coleman, een van de grondleggers van de free Jazz, te gast in Gent. Daarvoor brengt de Belgische saxofonist Pierre Vaiana een Siciliaans geïnspireerd programma.

Maar de avond begon met de uitreiking van de SABAM Jazz Awards, de opvolgers van de Django d'Or. De prijzen zullen jaarlijks afwisselend op het Gent Jazz Festival en Dinant Jazz Nights uitgereikt worden. Dit jaar zijn dit de laureaten:

  • Gevestigde Waarde: pianist Fred Van Hove
  • Jong Talent: contrabassist Janos Bruneel
  • Muze van Sabam, prijs voor persoonlijkheid die jazz steunt: Luc De Baets, hoofdredacteur Jazzmozaïek