Opdrachtgever moord Hélène De Beir vrij

In Afghanistan is de vermoedelijke opdrachtgever van de moord op de Belgische hulpverleenster Hélène De Beir opnieuw op vrije voeten. Hélène De Beir werd in 2004 doodgeschoten samen met vier andere leden van een team van Artsen zonder Grenzen.

De man die nu weer vrij is, wordt beschouwd als de meest waarschijnlijke opdrachtgever van de moord op Hélène De Beir. Het gaat om de gewezen politiechef Yakub Khan. Hij zou in 2004 verantwoordelijk zijn geweest voor de dood van vijf medewerkers van Artsen zonder Grenzen, onder wie dus ook Hélène De Beir uit Kortrijk.

Yakub Khan moest voor de feiten nog nooit terechtstaan. Maar onlangs werd hij wel opgepakt en gevangengezet door de Afghaanse inlichtingendiensten. Nu is hij opnieuw vrij. In ruil voor zijn vrijlating zou hij moeten proberen zijn neef te overtuigen om de kant van de regering te kiezen.

De vader van Hélène De Beir is erg ontgoocheld: "Het is een grote teleurstelling omdat ik nog altijd vraag naar gerechtigheid voor de moord op mijn dochter en haar vier collega's. Het is een bewijs dat Afghanistan eigenlijk niet werkt. Ik ben al jaren de mening toegedaan dat Afghanistan een crimineel land is dat enkel en alleen draait rond de handel in wapens en heroïne en dat zaken als justitie, onderwijs en medische zorg er niet bestaan", aldus Francis De Beir.