"Beschadiging van imago gaat veel te ver"

Kardinaal Godfried Danneels dient een klacht met burgerlijke partijstelling in voor schending van het geheim van het onderzoek. Danneels gaat ervan uit dat zijn reputatie nu al onherstelbaar beschadigd is.

Na de huiszoekingen in het aartsbisschoppelijk paleis in Mechelen en het verhoor van Danneels werd informatie gelekt naar de pers. Zo was er onder meer sprake van delen van het dossier-Dutroux die bij de huiszoekingen gevonden werden. Gisteren kopte de krant Het Nieuwsblad dat er ook een naaktfoto van een meisje op de computer van Danneels was gevonden.

Achteraf bleek het om een foto te gaan die via de site Cobra.be automatisch op de pc van Danneels was terechtgekomen, maar het kwaad was al geschied. Voor de kardinaal was het de druppel die de emmer deed overlopen. "Dat nieuws is de wereld rond gegaan, dat heeft zijn imago helemaal geen goed gedaan", zegt zijn woordvoerder Hans Geybels (foto). "Vandaar de beslissing om stappen te ondernemen, want dit kan echt niet langer. Deze imagobeschadiging gaat veel te ver."

De kardinaal heeft nu een klacht ingediend en wil dat het gerecht nagaat waar het lek in het onderzoek zit. "Als er een strafrechtelijk misdrijf is gepleegd, zal de kardinaal een schadevergoeding kunnen eisen, omdat er inderdaad heel wat schade is berokkend aan zijn imago", zegt Geybels.