"Dracula slachtoffer van propaganda"

In de Roemeense hoofdstad Boekarest is vandaag de tentoonstelling "Dracula - gouverneur en vampier" geopend. De expositie probeert de mythes rond Vlad Dracula, dat hij extreem wreed was en een vampier, te ontkrachten.

In het Nationaal Kunstmuseum van Boekarest zijn voor de eerste keer in Roemenië verschillende portretten te zien van Vlad Dracula, Vlad de zoon van Dracul, die ook wel Vlad Tepes, de Spietser genoemd werd. Hij was in de 15e eeuw koning van  Walachije en bestreed tijdens zijn regering vooral de oprukkende Turken (kleine foto: zijn paleis in Transylvanië).

"De tentoonstelling is gebaseerd op historische opzoekingen die aantonen dat de legendes rond Vlad Dracula er vooral op gericht waren het oosten van Europa af te schilderen als een primitief gebied, een bron van kwaad", aldus de Oostenrijkse Margot Rauch, commissaris van de expo.

"Vlad Dracula was zonder twijfel wreed maar niet meer dan andere prinsen", aldus Rauch. "Hij is het slachtoffer geworden van kwaadaardige propaganda van westerse prinsen, vooral dan Hongaren", zo luidt het.

Een groot deel van de tentoonstelling is gewijd aan vampirisme, waarvan in de 18e eeuw verschillende keren gewag gemaakt werd in zuid-oost-Europa. Rauch benadrukt dat Vlad Dracula zijn reputatie van vampier (grote foto: een vampiervleermuis) enkel te danken heeft aan de Ierse auteur Bram Stoker, die in 1897 zijn roman "Dracula" schreef en waarheid en fantasie tot een verhaal verweefde. Sindsdien zijn er vele films gedraaid over Vlad Dracula -allemaal geïnspireerd op het boek van Stoker.

lees ook