"Meer inspanningen voor middelbare scholieren"

Nog te weinig jongeren vinden hun weg naar de Gentse musea. Dat blijkt uit onderzoek van de stad Gent bij de bezoekers van het SMAK, het Museum voor Schone Kunsten en het Huis van Alijn.

Een op de vier bezoekers zijn gepensioneerden, bedienden komen op de tweede plaats. Studenten lokken, ligt blijkbaar een stuk moeilijker.

"Naar het SMAK komen jongeren. Het museum biedt hedendaagse kunst en spreekt erg aan. Jongeren komen ook eerder kijken naar een Jan Fabre of Panamarenko, dan naar een Emile Claus. Het is een stukje actueler. Vooral voor kinderen gebeuren er inspanningen door de musea, maar naar de middelbare scholieren toe is er een inhaalbeweging nodig", legt  Ignaas Ingelbrecht van de stad Gent uit.

De museumbezoeker in Gent is over het algemeen tevreden over de inhoud en de sfeer in de musea (90%), al zijn er wel verschillen tussen de musea. Zo vindt 35% van de mensen dat de bewegwijzering in het museum beter kan.