"Overdracht macht Afghanistan in 2011"

De NAVO wil volgend jaar de controle over drie of vier Afghaanse provincies overdragen aan de regering in Kaboel. Dat heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle gezegd in het Duitse parlement.

Daar werd de Duitse deelname aan de internationale troepenmacht in Afghanistan besproken. Berlijn neemt daaraan deel met 4.500 troepen, voornamelijk in het noorden van het land. De missie is niet erg populair en de vraag is wanneer begonnen kan worden met de terugtrekking van de Duitse soldaten.

"Het is tijd voor Afghanistan en zijn buurlanden om zelf een grotere verantwoordelijkheid te nemen voor het handhaven van de orde", zei Westerwelle.

Hij drong ook aan op een reïntegratie van taliban-militanten in het politieke leven. "Alleen de Afghaanse regering zelf kan vrede sluiten met diegenen die ze bevechten."

Beslissing in november

De plannen voor de gedeeltelijke machtsoverdracht moeten op 20 juli opgesteld worden op een internationale conferentie in Kaboel. Een beslissing van de NAVO over de praktische modaliteiten zou dan in november volgen.

Westerwelle zei ervan uit te gaan dat een van de drie of vier provincies die in Afghaanse handen zullen overgaan in het noorden van het land zal zijn, waar de Duitsers nu het bevel voeren. Hij zei er wel niet bij wanneer de Duitse terugtrekking dan kan beginnen. Dat moet in ieder geval voor 2013 zijn, want dan zijn er nieuwe verkiezingen in Duitsland.