"Vlaanderen kan lot in eigen handen nemen"

Vlaams Belangvoorzitter Bruno Valkeniers (foto) heeft zijn 11 juli-toespraak gehouden. Daarin had hij het vooral over de huidige regeringsvorming en de staatshervorming. Opvallend is dat een Belgische staatsstructuur voor hem -voorlopig- kan blijven bestaan, "als de stap naar Vlaamse autonomie maar ver genoeg gaat".

Net zoals in de eerste nadagen van de verkiezingen van 13 juni, had Valkeniers het ook in zijn toespraak vaak over N-VA-voorzitter Bart De Wever.

"Als De Wever een loepzuivere stap naar autonomie kan aanbieden, als hij bewijst dat het binnen het Belgische geheel kan zonder toegevingen of prijs, dan zal Vlaams Belang hem steunen", zei Valkeniers.

"Als de sociale zekerheid een federale bevoegdheid blijft, onder het alziend oog van de PS, dan blijft ook de fiscaliteit grotendeels Belgisch om de sociale zekerheid te financieren. De vraag is dus in hoeverre de N-VA er in slaagt om de sociale zekerheid te splitsen", zei de voormalige havenbaas. "Voor Vlaams Belang zijn de splitsing van de sociale zekerheid en het verwerven van fiscale autonomie de minimale tussenstappen naar de Vlaamse onafhankelijkheid."

Opvallend is dus dat Valkeniers de Belgische staatsstructuur minder dan vroeger aanvalt, "maar de komende hervormingen moeten verder gaan dan de al bij al voorzichtige Vlaamse resoluties uit 1999. Het draagvlak voor meer autonomie was nog nooit zo groot. Vlaanderen heeft voldoende troeven om zijn lot in eigen handen te nemen."